Support Me Here ^_^

Friday, August 01, 2014

Sambal Tahun Mak Most Wanted

Assalamu'alaikum

Ya Allah ada lagi rezeki nak sambut Syawal tahun ni. 
Waktu raya macam ni menu wajib selain rendang semestinya SAMBAL TAHUN. 


Ni belum siap lagi. Belum letak santan.

Entah betul ke nama dia mcm tu. Tahun ke taun? Bukan ta'un ye. Kui3.. Kenapa nama dia sambal tahun? Tak tau la. Ada pakcik seloroh pedas dia setahunnnnnn. Mana tak pedas kalau guna sebakul cili padi kampung tu ha.... over. Tak la sampai sebakul. Tapi memang banyak la cili padi. Makin lama makin pedas. Pehhhh... tu yg lagi best tu!

Sambal tahun ni masakan jawa. Bahan-bahan dia lengkuas, bawang besar, halia, cili padi, bawang putih. Tambah kerang, perut lembu, kulit lembu, ikut suka la nak letak apa. Mak saya biasa letak tiga jenis tu je.

Kalau takde sambal tahun ni memang tak sah. Adik beradik ayah bila balik raya memang cari rendang dengan sambal tahun. Gambar kat atas tu second round buat sambal tahun. Adik nak bawak balik katanya. Tapi dah masuk periuk macam nak masak untuk kenduri je.

Tahun ni raya pertama sebagai seorg pekerja. Mula la menghulur ye. Tapi tak sangka pulak masih dpt jugak duit raya dihulur. Hehe.. rezeki. Alhamdulillah.

Ok lah. Apa-apa pun selamat hari raya. Ampun maaf semuanya ye ;)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...