Support Me Here ^_^

Sunday, February 17, 2013

Makeup Atau Tak Makeup?

Assalamu'alaikum, Salam Sejahtera.


Perempuan/Gadis/Wanita biasanya memang suka cantik-cantik. Bak kata motivator semalam, perempuan memang suka menunjuk-nunjuk. Yeke? Korang macam mana? Mungkin lumrah diri wanita suka dapat perhatian. Mungkin tak semua, tapi kebanyakannya begitu. Tak setuju? Ok, takpe, saya cuma kongsi apa yang motivator tu cakap semalam je :). Maybe ada diskriminasi sikit sebab motivator tu lelaki. Atau kenyataannya memang begitu walau sekelumit cuma dalam hati wanita.

Saya? Dulu memang suka makeup. Asal nak pegi kelas ke, keluar ke, mesti ada eyeshadow, lipstick, blusher semua walaupun sikit. Tapi selepas ditegur oleh Brader Asni, ok fine brader, saya tak mekap dah. Tapi, kadang-kadang calit gak lipstick sikit, kadang-kadang lorek gak eyeliner, tapi tak la macam dulu. 

Saya akui, memang lebih lepas, bebas, bernafas kulit muka ni kalau tak makeup. Kalau keluar, senang nak solat. Siap pun tak lama sebab tak perlu nak mekap balik muka ni. Natural is the best. Betul, kalau tak percaya korang boleh cuba. Tapi mungkin bagi orang yang dah biasa mekap, segan nak keluar tanpa mekap. Yes, saya dulu macam tu jugak. Tapi sekarang dah biasa. Saya kisah apa kan muka plain saja. Tak malu, sebab memang inilah wajah yang Allah S.W.T hadiahkan buat saya. Wajib bersyukur kan? :)

"Muka tak siap?"
Heyy...... berani lah kau berkata begitu kepada wajah sendiri atau wajah sesiapa. Umpama kau berkata wajah yang Allah bentukkan, kurniakan kepada diri sendiri dan orang lain, "muka tak siap". Allah adalah Pencipta Agung. Masih berani berkata wajah kurniaan Allah itu "muka tak siap"?

Saya tak kata salah kalau mekap, asalkan tak berlebihan hingga jadikan wajah macam kertas lukisan. Saya sendiri masih pakai bedak compact untuk cover kulit dari bahang matahari gara-gara kulit cepat sunburn. Masih pakai pelembap, masih pakai pelembap bibir bila rajin. Kadang-kadang gatal tangan lorek eyeliner. 

Timbul persoalan satu hari, kawan tanya. Kalau kawen nanti, mekap tak?
Saya? Hmm... entahlah. Normally orang memang akan mekap kan? Saya pun mungkin tak lari dari perkara tu jugak. Kebanyakan lelaki lagi suka kalau isteri dia tak mekap. Mungkin mekap tebal yang dimaksudkan. Kalau saya? Mungkin minta mak andam tu mekap nipis-nipis saja. Kalau mekap sendiri pun lagi ok kut? Kut la. 


Mungkin macam ni. Simple & natural kan?  LINK


Sebab saya penah tolong kawan jadi model dia nak belajar mekap dengan sorang MUA ni. MUA ni pun kawan-kawan jugak. Memang berubah betul wajah. Agaknya kalau mekap camtu masa hari kawen, bakal suami terpinga-pinga dia salah datang rumah ke apa ni? Seriously kalau sekejap mungkin saya boleh tahan. Kalau lama-lama sampai petang, dengan panasnye, mau tak rasa melengas muka ni? Tau tak melengas? Melengas ke berlengas ke tah.


See.... ini bukan saya. Terlalu berbeza. Tang mata tu memang lain sebelah sebab MUA tu ajar dua cara mekap mata.


This is the real me and Alhamdulillah.




Khalila : Banyak sungguh celoteh entry ni. TQ sudi baca. :)




9 menconteng:

farah shahera said...

for my opinion,awk tak perlu make-up sbb muka natural awk dah cantik..jeles much ! hahaha :)

ZWAN SABRI said...

saya suka perempuan yang makeup tapi saya tak suka perempuan yang makeup terlalu tebal and over.. just simple makeup je.. ;)

ejulz said...

kirim salam kat yg dlm gmbr tu k.. hehehe :P

Jemput join segmen ni kalau belum.. 100 penyertaan TERAWAL akan dapat Sticker Fridge Magnet @ Button Badge dari Cenderahati Akamika Gift .. Cepat!! Cepat!! Hehe ^_^

http://kampung-kameq.blogspot.com/2013/02/segmen-ucapan-selamat-hari-lahir-buat.html

khalila ishak said...

@farah shahera

oh mayy.... tq farah. alhamdulillah :)

khalila ishak said...

@ZWAN SABRI

betul tu. kalau tebal2 sgt nmpak pelik pun ada. biar simple asal masih natural :)

khalila ishak said...

@ejulz

dlm gmbar tu dh jawab salam. hehe. insyaAllah akan join. tq jemput :)

Qarr Jalil said...

natural make up is come from smile..
keep smiling..

:D

iyka syafika said...

tapi knp pengantin tu nmpk mcm pucat sangat.

ps: singgah blog cute ni

nini said...

comel je gambar yang last tu...=D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...