Support Me Here ^_^

Tuesday, January 31, 2012

FOOTER : Pelengkap Blog? Ohh... Ada Barang FREE Juga ^_^



Hai semua ^_^. Apa khabar? Sekarang dah terasa bahang kesibukan bila masuk bulan kedua sesi kuliah semester 5 ni. Banyak nak kena fikir, banyak nak kena buat, banyak nak kena selesaikan. Agak-agak nak kahwin nanti lagi sibuk tak? Ehhh.... cakap pasal kahwin pulak. Hehe...

FOOTER. Ramai blogger letak footer kat blog kan? Saya dah lama nak letak. Tapi tak letak jugak. Bukan tak ada masa sebelum ni. Tapi mood buat footer belum ada. Tiba-tiba hari ni ada mood. Jadi, dengan tiba-tiba jugak blog saya dah ada footer sekarang. Hehe... blog lain dah lama ada khalila oiiii.... 



Saya guna gambar masa pergi Lumut hari tu. Bertukang sana, bertukang sini, terhasillah footer tak seberapa kat atas tu. Jadi la nak buat puas hati. Tak rumit sangat. Cuma perlu letakkan jiwa, perlu feel masa nak buat footer tu. Heheh... lebih-lebih pulak. Kalau korang enjoy masa proses nak buat benda ni, tak ada masalah la.

Kenapa saya kata footer ni pelengkap blog? Saya teringat ada satu entry sorang blogger ni, blog ada pembuka, ada jugak penutupnya. Header sebagai pembuka, footer pulak sebagai penutup. Logik jugak kan? Tapi tak wajib pun. Ikut kemahuan blogger tu la. Tak ada masalah pun. Macam saya, saja suka-suka dan teringin nak letak footer.

Macam mana nak letak footer dalam blog? Saya selalu rujuk tutorial dari Lyssa Faizureen. Klik banner cik adik Lyssa kat sidebar tu kalau nak tengok tutorial dia yang tersangatlah banyak. Macam-macam ada kat situ.

Macam saya tadi, bila dah siap gambar untuk footer, UPLOAD kat PHOTOBUCKET. Copy KOD HTML. Kemudian......

Dashboard > Layout > Add a Gadjet (bawah sekali) > HTML/JavaScript > Masukkan kod HTML tadi.

kemudian, save la ye ^_^.



Tadi, tiba-tiba rajin buat footer banyak-banyak. Kalau nak, ambil je la. Saya dah upload sekali kat Photobucket. Kalau nak, korang klik kat gambar footer tu dan akan direct ke album saya di Photobucket. Kemudian copy je la kod html yang ada kat situ. Pastu letak kat blog macam saya bagi tau tadi ye. Tapi saya buat simple je la. Kalau berminat, ambillah. Kalau tak, tengok je lah. Hehe..



.................................................................................................................




















.................................................................................................................

Saiz sebenar = 900 x 175 pixel (+/-)
Font = Comic Andy / Shoplifter
Software = Adobe Photoshop / Microsoft Power Point / Photobucket


p/s : Tengah rajin, macam-macam nak buat. Dah malas, satu benda pun tak ada. Huhuu...

6 menconteng:

Syat0za Zai said...

cumil :D

rATU bIDADARI cHENTA said...

Kemain chantek lg...

Fiq Fikri said...

pandainye kahlila huhuhu,khalila power adobe ekk?nnt lei ajr ehhehe

CekbOlat-bOlat said...

wahh.. footer bolat takdee.. pastu lebar smcm tpi kosong sbb ade wdget yg diletakkn kt situu..

dktor.. apekah pnyelesaiannye ?

MisEyz BLurz said...

wahhhh...comelnya footer...!!hehehe

Redbloodsnow said...

love giler tgk awak nyer header taw :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...