Support Me Here ^_^

Monday, May 16, 2011

Cerita Agak Rahsia Nak Cerita Ni



Jantung : ape yang rahsia-rahsia sangat ni ha....?
Hati : Cerita lama la. Cerita asal-usul. Saat-saat bermula.
Jantung : Ape yang mulenye?
Hati : Errr.... ni nak cerita ni.....
Jantung : Cepat la cerita.....cepat la...cepat laaa....
Hati : Ce sabo... Ce sabo.... nak cerita la ni.


Haaa.... ni la die ceritanye. Emmm.... tak ingat la lepas Form 5 dulu ada apply maktab ke tak. Tapi yang pastinya, ini cerita selepas Form 6. Yaaaaa...... lepas Form 5 saya masuk Form 6 pulak. Setelah berpenat lelah belajar lima subjek termasuk MUET selama setahun setengah, dapat keputusan yang saya rahsiakan, saya mohon beberapa universiti. Errr..... mostly UiTM atas nasihat kaunselor. Hehee.... Owh, lagi satu saya mohon Maktab Perguruan. Macam mane saya boleh mohon Maktab Perguruan? Untuk pengetahuan korang semua, permohonan ke Maktab Perguruan TIADA ye untuk lepasan STPM. Tapi, masa tu saya tak tau lagi. Saya pergi la ke Bank Simpanan Nasional (BSN) atas permintaan emak saya..... 

Sampai je kat BSN dengan 2 orang kuncu-kuncuku, pegi la tanye kat kaunter dia. "Maaf dik, kalau nak mohon maktab, untuk lepasan STPM takde, untuk lepasan SPM ade la." Lalu hatiku berbunga riang mendengarnya. Hahah..... masa tu dengan sejujurnya memang takde jiwa nak masuk maktab. Entah la kenapa, kurang pendedahan kut. Lagi satu masa tu fikir, maktab diploma je, padahal untuk lepasan STPM dah boleh sambung untuk ijazah. Lepas tu, call la emak saya.... cot cet cot cet cerita kat die yang permohonan tu takde. 

Duduk punye duduk kt dalam bank tu meneruskan diskusi kerusi kami bertiga............... tiba-tiba............. jeng jeng jenggg........... my mom muncul depan mata I kat dalam bank tu! Hah...!?? Mase bila mak muncul kat BSN ni??? Pantasnye mak boleh sampai kat BSN ni??? Memang menjadi persoalan. Mungkinkah mak memerhatikan diriku dari jauh menggunakan teropong??? Ohh... tidak, tidak.... Rasenye memang mak ade kat area tu waktu tu. 

Sampai je mak kat situ, terus beliau berceramah secara free tanpa bayaran tentang permohonan maktab tersebut. Cot cet cot cet cot cet beliau menerangkan dengan panjang lebar. Mak kata, memang la takde untuk STPM, memang kene mohon guna SPM (mase tu terasa kecik je depan mak), maktab pun ok sebab sekarang maktab semua dah ijazah, takde diploma dah (eh, yeke mak? Mase tu tak tau lagi). Selepas diceramah oleh mak, dengan muka agak kurang kegembiraan, saya pegi la beli nombor pin maktab. Beberapa hari berlalu (mungkin juga bulan), permohonan saya diterima untuk sesi temu ramah. Mak dengan ayah usah kate la, memang seronok sesangat. Bukan setakat mak ayah je. Atuk pun join sekali seronok. Ish3......... saye ni je takde jiwa bile dapat tu. 

Ingat lagi, ayah bawak saya naik motor pegi beli kasut. Ala, kasut macam cikgu-cikgu tu yang warna hitam tu ha. Ayah memang suka naik motor. Malas katenye naik kereta, susah nak parking. Saya ditemu ramah di IPG Kampus Ipoh. Pagi tu macam-macam hal, yang paling utama apa lagi, kejiwaan saya takde pagi tu nak pegi interview, dengan pakai-pakai kasut tumit tinggi la (masa tu tak suka & tak pandai pakai kasut tumit). Pagi tu, pegi Kampus Ipoh bertiga dengan ayah & pakcik. Siap sesat-sesat lagi. Dah la sesat, sakit perut pulak!!! Haiyaaa.... Dah la sakit perut, masa mencemburui kami pulak tu. Saya dah lewat! Interview mula pukul 8! UuuUuuuuUuUuu..... apalah daya, tahan je la.Sampai je kat Kampus Ipoh, ayah turunkan saya seorang. Bile turun dari kereta, terasa macam...... 

"heyyy... apesal jalan macam kartun ni???" 

Serius tau..... tak pandai sangat jalan pakai kasut tumit tu. Jalan macam kengkang je. Isk3... bilik interview tinggi pulak tu. Takpe, tabahkan hati. Sampai je depan bilik tu, rilex lagi sebab ade sorang tengah tunggu kat luar. Ohh... tak mula lagi kut. Mase tu dah pukul 8.10 pagi. Tiba-tiba ada sorang ni tanya, 

Dia : Interview pukul 8 ke?
Saya : Emm.... iye.
Die : Ehh.... dah mula dah, kat dalam.
Saya : Hah!? Ok2..... tq. (rupenye die tu interview sesi kedua. Haishh... -_-")

Masuk je dalam tu, calon lain dah mula jawab ujian. Saya pun terus diarahkan untuk menjawab soalan objektif dengan kelajuan maksima. Sepantas kilat saya cuba menjawap. Phewww..... sempat pun. Selesai je yang tu, terus saya mintak izin pegi tandas disebabkan sakit perut yang melanda. Haiyaaaa...... perut..perut.... suke buat hal saat-saat genting macam tu. "Sayang kaw perut"....

Seterusnya, bahagian diskusi, kami perlu berbincang tentang isu alam sekitar. Calon satu geng interview saya masa tu semua Cina, semua lepasan SPM. Saya sorang je Melayu, saya sorang je kakak. Pandai ke tak, tau ke tak, buat-buat reti je la. Alhamdulillah, saya dapat laluinya. Akhir sekali, sampai la bahagian interview personal dengan penemuramah tu. Ade satu soalan yang saya sangat ingat sampai sekarang (common question).

"Ok, Khalila. Kenapa kamu nak jadi cikgu?"

Saya jawab
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
"Emmmmm...... sebenarnya....... mak dengan ayah yang suruh saya mohon jadi cikgu,"

Penemuramah yang dua orang sengih je dengar saya jawab macam tu, pastu ketawa. Lepas tu soal balik, betul ke mak dengan ayah yang suruh? Saya jawab la "ya". Huhuu... Diorang macam tak sangka saya akan jawab macam tu. (errr.... jawapan saya jujur sangat ke?). Hmm.... habis la tak dapat maktab ni jawab macam tu.

Tak lama selepas tu, saya dapat UiTM Seri Iskandar, Pengurusan Perniagaan (Sumber Manusia). Sempat la orientasi yang sangat-sangat la "best" kat sana. Huhuu... penat dikerjakan senior kat sana. Tapi seronok sebenarnya, pengalaman. Dalam minggu tu, saya dapat tau rupanya saya dapat jugak maktab. Mak sangat hepy, tapi saya kekurangan jiwa. Akhirnya saya terima jugak, keluar la saya dari UiTM tu. Sebelum hari pendaftaran kat maktab, mak la yang uruskan semua borang-borang..... Memang saya kurang ambil berat hal-hal pendaftaran maktab masa tu. Sampai hari pendaftaran tu pun jiwa saya belum ada nak masuk maktab. 

Rasa terpaksa. 

Dan satu hal yang langsung saya tak pernah sangka, dalam ramai-ramai junior yang daftar masa tu, dalam batch saya, ade 3 orang je sebaya saya. Ada satu sesi suai kenal dalam kumpulan saya, fasilitator Amet Amirrudin (nama FB die) tanye.....

Amet : Kalau tak salah saya, dalam kumpulan ni ada yang umur 20 tahun kan? Siapa ya?
Saya : (dengan muka penuh yakin saya angkat tangan).........................................
..................................bunyi cengkerik................................................................

Saya toleh kiri, toleh kanan....... Ohh.... saya sorang je angkat tangan. Rupanya saya sorang je umur 20 kat situ, yang lain umur 18 dan 19. (cover....cover.... buat-buat cool). Sangat-sangat saya tak sangka akan berada di satu tempat dan belajar dalam kalangan bukan sebaya yang mana semua adik-adik.

Tapi..........................

Lama-kelamaan, saya dah boleh sesuaikan diri. Sayang mereka semua. Sekarang bukan lagi Maktab Perguruan, tapi...... Institut Pendidikan Guru. Dan saya belajar di Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu, Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Sekarang saya dah boleh pakai kasut hitam tu. Hehee....

Saya bersyukur kerana takdir hidup saya bakal menjadi seorang guru. Seperti mak saya, seperti ayah saya. Sekarang ni, bila kenang balik saat-saat mak "ceramah" dalam BSN, saat-saat ayah bawak pegi beli kasut hitam,  saat-saat mak sibuk uruskan borang pendaftaran, saat-saat ayah hantar pegi interview, saat-saat mak ayah hantar pegi pendaftaran.............. hati anak mak dan ayah ni rasa sayu je, sebak, terharu, semua ada.

"Without you Mak & Ayah, I can't be anywhere. Love you both so much"

Ok lah..... itu saja entry banyak ayat buat kali ini.
Terima kasih sudi baca

Assalamualaikum
Daaa......

4 menconteng:

Lily Farhanah said...

ayakkk..temu ramah tuk jadi calon menantu k...temu duga tuk jd calon guru pelatih???toing2...

k.h.a.l.i.l.a said...

@Lily Farhanah
hahaa.... 0pkos la tmuramah jd menantu. ehhhh.... cikgu la

Cikgu Q-RatU aiNi said...

saya pun kak sama jgk..xda jiwa nak masuk maktab dulu..skrg, adalah sikit jiwa duk IPG..hehe

k.h.a.l.i.l.a said...

@Cikgu Q-RatU aiNi
hehee... yeke? biase la tu kan. skolah2 dulu dh bosan ngan dunia skolah. nak suruh jadi cikgu plak. memang tak la kan. tapi, skali dh masuk ini, alhamdulillah. ok je sebenarnye. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...