Support Me Here ^_^

Sunday, December 18, 2011

Sanggup Tak Sembelih ARNAB ??



Hai semua ^_^. Sepatutnya entry ni saya post semalam. Tapi entah kenapa tak jadi pulak. Hari ni baru nak post. Semalam saya tak post apa-apa pun. Huhuu. Eh, korang pernah tak makan daging arnab? 1st time saya makan masa kecik-kecik dulu. Atuk sembelih seekor arnab. 


Ehhhh.... bukan yang ni kena sembelih. Ni kecik lagi.

Dalam tahun ni ke tahun lepas entah, atuk mula bela arnab lagi. Bila dah besar, apa lagi, sembelih la buat lauk. Hehe... Maafkan saya wahai sekalian pencinta arnab. Bukan bertindak kejam. Tapi memang arnab boleh dimakan. Cuma macam sayang sikit sebab nampak arnab tu macam ala-ala kucing.

Eh, eh..... kalau nak sembelih arnab, nak makan arnab, janganlah berperasaan simpati yang melampau. Tak boleh la korang makan dah sebab korang ada perasaan macam tu. Nenek saya memang tak pernah makan sebab dia tak sampai hati. Yela, dia yang bela. Bagi makan hari-hari. Atuk saya pun tak makan sangat. Anak cucu balik, die sembelih la bagi anak cucu dia rasa.


Ni lah dia atuk. Masa raya haji lagi dia sibuk sembelih lembu atau kerbau. Nampak tak darah tu? Ada lagi bulu arnab yang melekat. Saya tak nak letak gambar masa arnab kena sembelih. Nanti ada yang cop entry saya kejam. Huhuu...


Empat ekor arnab semalam kena sembelih. Terima kasih arnab-arnab comel sebab jadi rezeki makanan untuk saya sekeluarga semalam. =)


Nampak tak, macam daging ayam kan? Hehee.... 


Daging-daging arnab tu semua dimasak dua jenis masakan. Tapi bukan saya masak la. Hehe... makcik saya, Chef Rashidah yang masak... ewahh ^_^. Arnab Masak Lemak Kuning. Sedaptaktipupunye...


Yang ni pulak memang bukan saya jugak yang masak. Hehe... makcik saya sorang lagi, Chef Fhatiah yang masak. Arnab Goreng Berempah. Memangsangatsedaptaktipulangsung... Rasanya memang ada ala-ala ayam. Saya? Masak jugak. Tapi benda lain lah. ^_^



p/s : Cuba bayang kalau Bugs Bunny yang kena sembelih. Huhuu... Eh, sembelih arnab takpe. Jangan sembelih orang je. Ish ish ish.....

36 menconteng:

aReLaN said...

sedap je nmpk.uish...tp nk sembelih mmg tak sanggup.huhu

era kecik said...

yang goreng tu nampak sedap.. hehehe..

# tak sanggup wooo.. T.T

RinsyaRyc said...

mak pun ckp dging arnab sedap sbb dia pernah makan masa pi indon dulu . wuwuww... =.=" tak smpai ati .. huhu

Anys Farhana said...

emmm sdap tu...hihi

syufaa said...

waaa.
sedap!
tp xpnh mkn punnn.
huhuuuhu. teringin nk rse, tp tkut nti ade rse kesian plakk..
=.="

zizidiazora said...

Terima kasih ye khalila. tak pe lah..makan la arnab awak tu. abg tak tertelan plak..hehehe...mungkin tak biasa kot...seumur hidup xpenah makan arnab. perasan mcm kucing plak..sorry yek...hehehe....

Alia Rahmat said...

alia ada bela arnab , tapi tak sanggup ohhh.

Nurul ain said...

daging arnab memang sedap.. ORANG CAKAPLAH, tapi ain sendiri tak pernah rasa... **kesian kalau dia kena sembelihhh

d-are said...

sedap ea k.khalila daging arnab tue?kte pon xpernah mkn...tapi rase cam xsampai ati kot,yela mana=e xnya..arnab tu kan biase kte bela...dah la chomel2...

Kira Kekuri said...

nampak sedap, tapi x sanggup lak maw sembelih. uhuhuhu

akubest501 said...

sy penggemar daging arnab....

Cik Lyeen said...

bawak balik IB nnt kak Lila..hehe

khalila said...

@aReLaN
hehee.... nak makan punye pasal, kene disanggupkan.

khalila said...

@era kecik
betul era. yg goreng tu mmg sgt sedap ;)

khalila said...

@RinsyaRyc
kalau rin nak tau rasa die mcm mana, kena la try. tp kena sampaikan hati la. huhu

khalila said...

@Anys Farhana
betul anys. sangat sedap! hehe

khalila said...

@syufaa
syufa, sedap sgt x tipu. hehee... tp syufa kene buang rasa kesian, bru bleh makan.

khalila said...

@zizidiazora
ahahaa.... ala yeke abg zizi? sodap taw. kalau x biasa memang x sampai hati. x apalah abg zizi, bia saya tolong makan kan ye. hehe

khalila said...

@Alia Rahmat
comel kan arnab. hehe... best pegang x ligat mcm kucing

khalila said...

@Nurul ain
klau ain kesian xleh la makan. hehe... betul, mmg sedap taw

khalila said...

@d-are
sedap taw dhiya. mmg comel. syg nak sembelih kalau bela. sbb tu nnek akak x makan. ide yg bela. hehe

khalila said...

@Kira Kekuri
huhuu... kira kene makan yang dah siap masak la cmtu

khalila said...

@akubest501
waaa yeke? hehe... best kan

khalila said...

@Cik Lyeen
hahaaa... dah abeh la leen. tinggal gmbar je.

AqilahTahir said...

even tak pernah bela arnab tp tak sanggup nak makan. tgk org makan pun abeh org tu kena jeling. huhu. sori kak. qilah pencinta haiwan.^^

Tuan Yang Di-pertua said...

besar giler arnab tu!

khalila said...

@AqilahTahir
hehee... its ok qilah. masing2 ad pendapat sndiri. qilah mmg x mkn pape haiwan ke? huhu... tp jgn la jeling akak... isk3..... arnab mmg boleh dimakan...

khalila said...

@Tuan Yang Di-pertua
huhuu... boleh tahan la besarnye.

AqilahTahir said...

hahaha. takkan la nak jeling akak. qilah mkn ayam yg proses tu je. daging pun yg import. tu pun mkn sekadar alas perut. qilah suka ikan. huhuhu^^

khalila said...

@AqilahTahir
heheee... alhamdulillah... seb baik seb baik... ooo yeke? bagusnye qilah. akak semua balun je. asalkan halal. huhu

AqilahTahir said...

hehehe. blh je makan cuma tak berapa gemor le kata. tp klu lembu atau ayam tu bela sndiri lagi laa tak sanggup nak makan. kesian. huhu.

Nizam Ijam said...

cian arnab tu..hehe

chEntA said...

wah...nmpk sgt sedap..tak prnh mkn daging arnab nih..

littledolphin said...

daging arnab itu tak nampak menyelerakan untuk saya *gulp* sorry.

haha

dyabunga said...

kalau dya pun xsanggop nak mkn.. dya pun ade bela dlm 8 ekor.. bila nk sembelih mmg xsampai..

fhatiah sariaat said...

yuhhu kakak, bbik pinjam gambar letak kat sini yeh;

http://www.fhatiahsariaat.com/wordpress/index.php/2011/12/28/survivalist-2/

Ada link ke blog kak Lila jugak =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...